Hatékony védekezés preventív végpontvédelemmel!

Új kihívások, új válaszok!

A 2020 szeptemberében publikált Grand View Research megállapítása szerint a globális egységes végpontmenedzsment-piac 2,75 milliárd dollár volt 2019-ben, és azóta dinamikusan nő: a kutatás évi 32,2%-os bővülést prognosztizál a 2020–2027-es időszakra. A növekedés hátterében egyrészt a laptopok, táblagépek, mobiltelefonok és otthoni számítógépek céges használatának elterjedése áll, másrészt az, hogy a munkavállalók a személyes informatikai eszközeikkel egyre több céges adathoz férnek hozzá. A COVID-19 által felerősített trendre a vállalatoknak reagálniuk kell, úgy, hogy hatékony megoldást találnak a végpontok egyetlen platform segítségével történő kezelésére.

BYOD (Bring Your Own Device)

Napjainkban, ahogy a BYOD (Bring Your Own Device), vagyis a saját informatikai eszközök használata ágazattól függetlenül dinamikusan terjed a munka világában, a munkavállalók természetes igénye, hogy a saját laptopjukon, okostelefonjukon a cégadatokhoz is hozzáférjenek. Az új jelenség javítja a munkavégzés hatékonyságát, ugyanakkor növeli a vállalatok adatvédelmi kockázatát, amely komoly felelősséget ró a cégekre. A saját eszközök használata gyengíti a cég informatikai biztonságát és rontja a kontrolt: a nem megfelelő felhasználói viselkedés és az emberi hiba, az adatszivárgás és a GDPR-szempontok, hogy csak néhányat említsünk a BYOD által felerősített veszélyek közül. A korábbi, elsősorban az irodai eszközökre kiterjedő kibervédelmi megoldások már nem adnak hatékony választ, az informatikai vezetőknek, CIO-knak és rendszergazdáknak nemcsak a végpontok védelmét kell garantálniuk, hanem a teljes vállalat informatikai biztonságát újra kell értelmezniük.

Erre kínál megoldást a Heimdal™: 2020 óta fejlesztéseinek középpontjában az egységes végpontvédelemre, illetve a vállalati informatika egy egységben való kezelésére szolgáló modulok kidolgozása áll.

Új kihívások, új válaszok

Sok vállalat keresi az MDM (Mobile Device Management) szoftvereket vagy a végpontvédelmi-, esetleg hozzáférést kontroláló megoldásokat, de egyre nyilvánvalóbb, hogy csak az egységes végpont-menedzsment tudja látványosan csökkenteni a védekezés költségét, miközben javítja annak hatékonyságát. Ezért döntött úgy a Heimdal™, hogy a társadalmi folyamatokra reagálva az integráció és az egységesítés felé veszi az irányt.

Ezek a szempontok érvényesülnek az új szoftvercsomagokban, amelyekkel a cégek akár 7 beszállító termékét kiválthatják a mesterséges intelligencia segítségével kommunikáló, innovatív moduloknak köszönhetően. A megelőzésről, észlelésről és reagálásról, megfelelésről, védekezésről és támogatásról gondoskodó úttörő megoldás egyben válaszol az informatikai kihívásokra kezdve a DNS-biztonságtól a víruskeresésig, a zsarolóprogramok elleni védekezéstől a biztonságos levelezési rendszereken át a távoli hozzáférés támogatásáig.

Otthondolgozás: fókuszban a PAM és az IAM

Az „otthondolgozás” vagy „bárhonnan dolgozás” modellje nemcsak az egységes végpontvédelem szükségességére világított rá, hanem hatott a hozzáférés kezelési (Identity and Access Management – IAM) és a kiemelt jogosultsággal rendelkező felhasználók kezelésének (Privileged Access Management – PAM)  piacára is.

A dinamikus bővülés hátterében áll egyrészt a pandémia, amely gyökeresen felforgatta a hagyományos vállalati struktúrát azáltal, hogy rákényszerítette a cégeket, hogy alkalmazkodjanak – ráadásul gyorsan és hatékonyan! – az új normalitáshoz. Ez jórészt azt jelenti, a munkatársak egyre több érzékeny vállalati adathoz hozzáférnek az improvizált otthoni irodáikból, és azt is jelenti, hogy a cégek felgyorsították a digitális átállást. Mindkét tényező hat a kibertámadás kockázatára: az adathalász rendszerek, a titkosítatlan fájlmegosztás, a gyenge jelszavak és a nem biztonságos otthoni Wi-Fi-hálózatok csak néhány a kiberbűnözők életét megkönnyítő tényezők közül. Az olyan IT-védelem, amely mindezekre a veszélyekre nem ad választ, már nem hatékony. Ideális esetben viszont a vállalat biztos lehet abban, hogy a távoli adathozzáférés biztonságosan és a megfelelő technológiai feltételekkel történik.

A magánélet- és az adatvédelem globális erősödése pedig a pandémiától függetlenül magával hozta azt, hogy az IAM és a PAM kiemelt fontosságúvá váltak. A cégeknek újabb és újabb korlátozásoknak kell megfelelniük annak érdekében, hogy senki ne férjen hozzá a kelleténél több, a munkája/feladata elvégzéséhez nem feltétlenül szükséges adathalmazhoz. Az úgynevezett zéró bizalom elv, azaz, hogy a kollégák csupán azokat az adatokat érik el, amelyekre feltétlenül szükségük van a napi munkájukhoz, szintén a hozzáférés-kezelésre helyezi a hangsúlyt.

A Heimdal szakértői

Mivel az elkövetkező két évben a PAM piac ugrásszerű növekedésére számítanak, a szoftverfejlesztő vállalat piacra dobta az első globális zéró-bizalom megoldását a funkciók közötti átjárhatósággal felturbózva, amely aktívan megakadályozza, hogy a felhasználók ismeretlen és aláíratlan alkalmazásokat futtassanak. A piacon egyedüliként a Heimdal kínál olyan megoldást, amely akár a hozzáférés visszavonására is képes, ha az eszközön észlelhetők a veszélyeztetettségi mutatók (IOC).


Hatékony védekezés preventív végpontvédelemmel!
Maxvalor Hungary Kft. 2021. október 21.
Share this post
Címkék
Archiválás
Online biztonság: A leggyakoribb tévhitek