Macintosh gépek duplikálódása

A Machintos gépek duplikálódnak a Dashboardon. Mi lehet a probléma? Mi a megoldás?

A Mac OS X 3 különböző gépnevet (hostname) -különböztet meg, amelyeket az operációs rendszer kezel (a legalacsonyabbtól a legmagasabb prioritásig):
• ComputerName
• LocalHostName
• HostName
A Mac OS X ezekből az értékekből „kiszámolja” a (HS által) kért  gazdagépnevet.
Az első a Mac „felhasználóbarát” neve, mint például a „Maxvalor Support’s MAC computer”, szóközök, vesszők, aposztrófok használata megengedett.
A második az elsőből generálódik, minden karaktert hálózat-kompatibilisre cserél. Tehát a fenti példából a LocalHostName „Maxvalor-Supports-MAC-computer.local” lesz. Ez a karakterlánc használható gazdagépnévként a hálózaton.
A harmadik egy fix név, amelyet egy adminisztrátornak (root) kell beállítania, és ez nem változik a többi névvel együtt, csak ha a root módosíthatja.
Amikor valaki/valami megkérdezi a Mac OS X-et a gazdagép nevéről, elkezdi ellenőrizni ezeket az értékeket alulról felfelé, és visszaküldi azt, amelyet „elsőként talált”.

FONTOS: a HostName alapértelmezés szerint NINCS beállítva egy új Mac OS X telepítésekor.


AMac OS X elküldi a fentebb leírt logika szerint megállapított gépnevet a kérelmezőnek, és mivel a felső kettő érték felhasználói beavatkozás nélkül módosulhat (pl. másik hálózatra való csatlakozáskor, akár vezetékes/vezetéknélküli csatlakozás ugyanazon hálózatra), ez okozza a MAC számítógépek megkettőződését a Dashboardon.

Rövid leírás:
https://ilostmynotes.blogspot.com/2012/03/computername-vs-localhostname-vs.html


Amint látja, a HostName az egyetlen, amely „megváltozhatatlan”, amíg nem ismeri a root jelszót. Ezért ideális egyszer beállítani (közvetlenül a telepítés előtt). És ez azt jelenti, hogy ha a HS telepítése előtt beállítja a HostName-t egy MAC-en (vagy módosítja, miközben a HS már telepítve van), akkor a MAC ezzel a gazdagépnévvel jelenik meg az Dashboard-on és nem változik utána, Még akkor sem, ha módosítja a LocalHostName-et (mivel a HostName-nek magasabb prioritása van az elnevezéseknél), ez tökéletes megoldás arra, hogy a beállítás után ne legyen ismétlődés. Ha megváltoztatja ezt a nevet a HS telepítése közben, akkor időbe telhet a frissítés az irányítópulton (6-12 óra), de ha ez megtörtént, ez az „új” Active Client örökre ott lesz (amíg a root meg nem változtatja a HostName-t) és ez az utolsó duplikáció, amivel foglalkozni kell.
Ezek az értékek nem érhetők el a Rendszerbeállításokból (csak az első 2), ezek megváltoztatásához egy scutil nevű segédprogramra van szükség:
https://ss64.com/osx/scutil.html A változtatás root jogosultság nélkül nem végezhető el.

Új megjelenés 2022 szeptember
Egyéb fejlesztések és javítások